MACH architectuur in opmars bij Belgische B2B key players
Port of Antwerp-Bruges en Atlas Copco demonstreren de kracht van MACH in B2B
GENT - Belgische B2B-bedrijven zien een MACH IT-infrastructuur steeds meer als een creatief antwoord op de perfecte storm die ze momenteel ervaren. Dit bleek tijdens een colloquium georganiseerd door het Gentse B2B digital agency The Reference in samenwerking met commerce partner, commercetools. "Terwijl corona, de oorlog in Oekraïne en energieprijzen de zakenwereld door elkaar schudden, verandert het technologische landschap razendsnel. De behoefte van klanten aan frictieloze ervaringen vraagt het uiterste van bedrijven. MACH is een zeer welgekomen oplossing.", verklaart Isabel Donvil, Managing Director at The Reference.
Het acronym MACH staat voor Microservices-based (individuele stukken bedrijfsfunctionaliteit die onafhankelijk worden ontwikkeld en beheerd), API-first (alle functionaliteiten zijn bereikbaar via een API), Cloud-native (die de volledige mogelijkheden van de cloud benut) en Headless (de front-end gebruikservaring en de back-end infrastructuur zijn volledig gescheiden). De MACH-benadering is zeer schaalbaar en flexibel, waardoor functionaliteit, functies en diensten snel kunnen worden toegevoegd en verwijderd, afhankelijk van de vraag. Op deze manier kan een IT-systeem snel worden aangepast aan een grote groei, zonder dat het volledig opnieuw gedesignd moet worden.
De digital twin van Port of Antwerp-Bruges
Eén van de klinkende namen in B2B die de kracht van MACH demonsteert is Port of Antwerp-Bruges, één van de klanten van The Reference. Het heeft zichzelf als strategisch doel gesteld om te evolueren naar een 'slimme' haven. Een belangrijke pijler daarbij is APICA (Advanced Port Information & Control Assistant), een digital twin van de haven die diepgaand inzicht geeft in het functioneren van de haven. APICA is gebouwd volgens de MACH-principes. Dit was cruciaal voor Port of Antwerp-Bruges om uit te groeien tot een 'slimme' haven.
"APICA wordt gevoed door honderden slimme camera's, IoT sensoren, radarinformatie en zelfs een volledig netwerk van drones. Het vertelt ons onder andere in realtime welke schepen in welke sluizen en dokken liggen, of alle reddingsboeien in hun lockers zitten en hoeveel energie onze windturbines produceren. We zetten ook geursensoren in en leggen gesprekken tussen schepen en de wal vast. Daarmee weten we precies wat er gebeurt in de 120 vierkante kilometer die de haven vormt." - Erwin Verstraelen (CIO Port of Antwerp-Bruges)
De e-comm business case van Atlas Copco
Bij Atlas Copco wordt op zijn beurt MACH ingeschakeld om verschillende nieuwe platformen op te zetten. Als leverancier van industriële productiviteitsoplossingen ging het volgens de MACH-principes aan de slag met een PIM-platform, een platform voor productinformatiebeheer. Ook werd MACH ingeschakeld voor het opzetten van een nieuw e-commerce initiatief van de compressordivisie samen met The Reference en commercetools.
"Het e-commerce project werd voornamelijk gedreven door het creëren van klantenwaarde, maar er moest ook een absoluut solide business case achter zitten. De ROI en het zakelijk engagement moeten er zijn, en je moet de tijd nemen om je strategie op te zetten. We begonnen ook te praten met distributeurs, hebben workshops opgezet met klanten. Pas daarna werden technologie en partners gekozen." - James Houseman (e-Business Manager Atlas Copco)
"Het gaat niet om technologie, het gaat om business enablement"
Een belangrijk inzicht van het colloquium is dat MACH niet over technologie gaat. Het gaat om business enablement op basis van een futureproof fundament, als alternatief voor monolitische suites. "Kenmerkend zijn openheid en interoperabiliteit, opgebouwd in beheersbare componenten", besluit Isabel Donvil.
Een statement dat werd bevestigd door de vele zakelijke discussies van de aanwezigen tijdens en na het evenement.
Meer weten over MACH?